Skaff deg en heia-gjeng!

Ingen blir god alene. Både som privatpersoner og som forretningsdrivende trenger vi å kjenne at vi hører til et sted. At vi har noen som bryr seg om oss og som støtter oss. Mitt første råd til deg som er gründer eller leder er: Sørg for å skaffe deg en heia-gjeng!

“Kickoff 2017”: Ivrig prat og gode energier under kaffepausen. Engasjerte gründere og næringslivsaktører fant straks tonen og fellesskapet.

Å være selvstendig næringsdrivende kan fort bli ganske ensomt. Det kan også lederrollen være, om du er ansatt som eneste leder på en arbeidsplass. Det vil alltid være et visst skille mellom deg som er leder, og de øvrige ansatte, uansett hvor ”gem” og gode venner du er med teamet ditt til daglig.

Dette er i alle fall mine erfaringer, etter selv å ha prøvd begge disse rollene i noen år.

Jeg hadde verdens beste team med meg, og vi var en skikkelig sammensveiset gjeng som hadde det gøy på jobb. Men jeg kjente altså mang en gang på det udefinerbare skillet som lå i det at jeg innehadde en rolle som satte meg over kollegaene mine.

De tre siste årene hvor jeg i stedet har hatt rollen som gründer, har jeg kjent på en enorm frihet ved det å slippe å ha noen som står over meg og som krever noe av meg (med unntak av banken og kampen om å få økonomien til å gå rundt da…).

Og selv om jeg syntes lederrollen på mange vis var spennende og givende, så har det også vært veldig deilig å slippe å måtte forholde seg til det store ansvaret det faktisk er å ha personalansvar.

Men å slippe personalansvar eller å slippe å rapportere til en eier eller et styre, er på godt og vondt det også, som med det meste annet her i livet.

Fordi kollegaene også er en utrolig viktig del av det å kjenne på tilhørighet, samspill, energipåfyll, glede, fellesskap, tilbakemeldinger og positive synergier.

Gøy dag på jobb: Forberedelse til Temakveld hos Leonards Forlaavelse. I midten står Grete, gründeren bak Fjord Gardsmat og kunde av meg, til høyre står Tone som er gründeren bak Leonards Forlaavelse, en kunde som nå også er blitt en samarbeidspartner.

Dette er faktorer som betyr enormt mye i hverdagen, og som vi alle trenger. Det er jeg hellig overbevist om!

(Med mindre du er en arrogant ”verdensmester” da, som kjører ditt eget sololøp. Det finnes jo noen av dem også, dessverre. Men lykkelige er de i alle fall ikke!).

Som ansatt leder fant jeg mitt fellesskap i et ledernettverk. Og jeg fikk noen venninner som var ledere. Disse kontaktene var gull verdt for meg, der fikk jeg støtte, tilbakemeldinger, diskusjonspartnere, samhørighet og trygghet. Enten ting var vanskelige, eller jeg hadde noe å feire, så hadde jeg noen å dele det med, og som forsto fordi de var i samme sko som meg.

I disse senere årene hvor jeg har vært gründer og arbeidet med forretningsutvikling, har jeg naturlig nok blitt kjent med mange andre gründere. Noen av dem er blitt gode venner, noen er kun bekjente, andre er kunder, og noen er samarbeidspartnere. Og noen av dem er både kunder, venner og samarbeidspartnere.

Men fellesnevneren er at rollen som gründer gir oss et godt fellesskap nesten uansett personlige kvaliteter og erfaringer forøvrig.

Gøy dag på jobb! Her med Ann-Elisabeth på Lavik Kro og Bente-Annita på Søstrene Lavik. De to flotte søstrene ble jeg kjent med da de ble mine kunder i 2015. I dag er vi også venner og samarbeidspartnere som heier på hverandre i hverdagen.

Derfor er det alltid godt å komme ut fra kontoret, og å møte disse andre gründerne. I disse møtene skapes det inspirerende fellesskap og gode synergier. Det ene fører gjerne til det andre, og resultatet kan bli nye samarbeid eller nye kunder. Det skjer meg stadig vekk!

Jeg deler også av mine erfaringer, tanker og refleksjoner både her på bloggen, i sosiale media, og i samtaler med mennesker jeg møter. Det får jeg enormt mye tilbake for! Jeg har en heia-gjeng der ute uten sidestykke! All støtten i form av positive tilbakemeldinger, likes og delinger gir meg masse inspirasjon til å stå på videre.

Gjennom skriftlig kommunikasjon i sosiale media, og gjennom at jeg aktivt oppsøker miljø hvor jeg treffer andre gründere, får jeg altså flerfoldig tilbake. Derfor føler jeg meg aldri ensom i min gründerhverdag.

Så min oppfordring til deg som er selvstendig næringsdrivende eller leder; sørg for å oppsøke miljø hvor du møter andre som er i dine sko. Og by på deg selv. Det du kan dele, er like verdifullt for dine omgivelser, som det du selv synes det er når andre deler med deg.

Gøy dag på jobb! God stemning og godt fellesskap sammen med andre næringslivsaktører i ytre strøk under Hjerteblad Bedriftsutvikling sin første Temakveld hos Leonards Forlaavelse.

Og det beste av det hele: Sammen blir vi enda bedre!

 

Klem fra Merete
Engasjert rådgiver med hjerte for næring i ytre strøk

 

PS: Både med ”Kickoff 2017” og ”Temakveld” var deltakerne helt samstemte i sine evalueringer etterpå; ”Ja, dette var fantastisk, dette vil vi ha mer av!”. Temakvelden vil derfor bli et fast månedlig arrangement, og jeg har forøvrig også flere tanker om videreutvikling av konseptet 😉

PS 2: Alle de flotte bildene er tatt av min dyktige samarbeidspartner Tove Lise i Mossestad FotoDesign
🙂

Kommentarer