Hvordan jeg nå lever bedre som høysensitiv

Dette er en oppfølger til forrige bloggpost “En utfordring – og en gave”. Her forteller jeg om hvordan mitt gründerliv har gitt meg mye bedre rammebetingelser for mitt høysensitive sinn. Kanskje til inspirasjon for andre høysensitive?

Sjelefred. Ytre strøk er for meg balsam for kropp og sinn.
Sjelefred. Ytre strøk er for meg balsam for kropp og sinn.

At kunnskap er makt er det ingen tvil om.
For meg ble kunnskapen om høysensitivitet et viktig redskap og verktøy for å bli tryggere på meg selv.

Jeg er nå blitt mer bevisst på å tilrettelegge livet mitt slik at jeg i større grad kan utnytte de positive sidene ved karaktertrekket mitt.

Da jeg ble gründer for to og et halvt år siden, var det mange ting i livet mitt som ble mye mer riktig for meg.
Det at man selv kan styre sin egen arbeidshverdag er kanskje et enda større aktivum og behov for den høysensitive enn det er for andre. Det er sikkert derfor man også finner mange høysensitive blant selvstendig næringsdrivende. Selv om dette gründerlivet til tider kan være tøft økonomisk, skal det mye til for at jeg skal gå tilbake til et vanlig ansettelsesforhold der jeg har mindre mulighet til å kontrollere mine arbeidsomgivelser og rammebetingelser. For meg handler nemlig denne friheten ved gründerlivet kanskje aller mest om å ivareta egen helse og livskvalitet.

I mitt arbeid som bedriftsrådgiver arbeider jeg tett sammen med andre mennesker.
I et bedriftsutviklingsprosjekt er tillit og god kjemi viktig for at man skal oppnå gode resultater. Jeg har til dags dato til gode å oppleve at jeg ikke oppnår dette med kundene mine, og det tror jeg også mye av mitt høysensitive karaktertrekk har æren for. Høysensitive mennesker har mer empati og høyere EQ enn andre, dette er egenskaper jeg har blitt rost for mange ganger opp gjennom årene.

Engasjert rådgiver med hjerte for næring i ytre strøk :)
Engasjert rådgiver med hjerte for næring i ytre strøk 🙂

Mange høysensitive er kreative av natur, og dette er også en egenskap jeg har stor glede av å kunne bruke i min arbeidshverdag.
Kanskje noen tenker at forretningsrådgiver høres ut som en veldig administrativ og kjedelig jobb? Jeg kan love dere: det skapes mye kreativitet i løpet av et bedriftsutviklingsprosjekt! Etter at alle fakta er på bordet og analyser er gjennomført, går vi nemlig inn i den spennende prosessen med å bruke denne informasjonen til å videreutvikle bedriften og å skape nye muligheter og konsepter. Dette er kjempekreativt og kjekt arbeid!

I tillegg er jeg så heldig at jeg også får følge denne kreativiteten videre som prosjektleder i kommunikasjonsbyrået BAUTA, der nyutviklede markedsstrategier blir gjort til virkelighet ved hjelp av mine dyktige kollegaer innen kommunikasjon, design og webutvikling. Jeg hadde en gang en drøm om å arbeide i et reklamebyrå, nå er jeg selv partner i ett! Det gir meg stor glede og stimulans å få være del av et så dyktig og kreativt team.

Satsingen til Hjerteblad i ytre Sogn og Sunnfjord er også et resultat av et liv som passer så mye bedre for mitt høysensitive sinn.
For meg er det bare helt ubeskrivelig vidunderlig deilig å komme fra byens mange travle inntrykk til den vakre og ro-givende naturen i ytre strøk. Jeg har alltid hatt følelsen av å komme ”heim” når jeg har passert Sognefjorden og kjørt mot Hyllestad. Det har smertet meg i så mange år å reise fra Skifjorden etter endt ferie, det har føltes som om jeg har forlatt meg selv. At jeg nå kan tilbringe så mange arbeidsdager her i disse omgivelsene som er så rett for meg, er en verdi og en glede tusen ganger større en den gode lederlønnen jeg en gang hadde som ansatt i et Bergensbasert AS-selskap.

Tempoet i grisgrendte strøk er lavere. Ikke misforstå meg, man jobber nok vel så hardt på landet som i byen. Og for bonden er det ikke snakk om helgefri eller arbeidsslutt klokken 16. Men det er likevel en annen ro over tilværelsen utenfor byen. Ingen står i kø til jobb. Folk tar seg tid til en prat. Dagen er ikke fylt av trafikkstøy, usunn byluft, overfylte parkeringsplasser og den travle stemningen som råder i byen.

Jeg elsker kjøreturene og fergeturene rundt på vei til kundene mine i ytre strøk. Reisen til og fra kundebesøket gir meg ro og gode synsinntrykk, batteriene lades og på hjemvei nullstilles jeg før jeg kommer hjem. I byen er reisen med bussen fra sentrum de 10 minuttene hjem til Fyllingsdalen ofte en prøvelse. Overfylte busser med mennesker tett innpå, der lukter og lyder fyller sansene er en svært utmattende øvelse. Da kommer jeg hjem og er virkelig utbrent etter en arbeidsdag.

Kulturen og atmosfæren på landet er så fin. Det er så mange hyggelige mennesker med så fine kvaliteter på landet. Jeg tror folk blir mer harmoniske av å leve tettere på naturen. Selv er jeg ofte alene om ettermiddagene og kveldene når jeg er på jobb i ytre strøk. Jeg har mange hyggelige naboer å besøke, men jeg nyter å bruke disse lukene til verdifull påfyll av alenetid. Når jeg så kommer hjem til familien i byen igjen, etter noen dager med jobb i ytre strøk, er jeg fulladet av energi fra de gode kundemøtene mine og den herlige naturen og roen jeg har vært omgitt av.

Å se naturen våkne til nytt liv etter vinteren er min beste lykkepille
Å se naturen våkne til nytt liv etter vinteren er min beste lykkepille! Foto: Tove Lise Mossestad

Til slutt vil jeg si at selv om det er mange utfordringer ved det å være høysensitiv i dagens travle samfunn, så er jeg likevel takknemlig for at jeg er født med dette karaktertrekket. Med kunnskap og tilrettelegging er dette en egenskap som er av stor verdi, både for meg selv, og forhåpentligvis også for mine medmennesker. Jeg tror vårt travle samfunn har godt at det finnes mer sensitive mennesker som oppfatter ting på et dypere nivå enn mange andre.

 

Med beste hilsen
Engasjert rådgiver og takknemlig høysensitiv
Merete

 

PS: En liten fun fact til slutt; Mange kommenterer at jeg nesten alltid går i kjole eller skjørt – dette er også en naturlig konsekvens av min høysensitivitet! Jeg er nemlig svært høysensitiv på alle områder. Ekstrem følsomhet på huden gjør at jeg sliter med plagg som sitter stramt. En bukse som sitter lukket rundt livet betyr som regel en slitsom dag. Derfor er en kjole eller et skjørt som henger løst rundt kroppen min beste hverdagsbekledning 😉

Her er min første post om høysensitivitet: En utfordring – og en gave

Kommentarer