Hvordan er det med motivasjonen etter ferien?

Etter en periode med late dager, god mat og sene kvelder, synes de fleste av oss at det er godt å komme inn igjen i hverdagsrutinen. For mye av det gode gjør sjelden godt i lengden. Men det er noe spesielt med sommerferien….
Jeg blir visst aldri lei av å ta bilder av vakre Alden… 481 meter fjellmassiv som stiger dramatisk rett opp fra havet, Norges høyeste punkt vest i havet.

Er det flere med meg som kjenner at motivasjonen for hverdagslivet ikke er helt der den burde være etter en lang sommerferie?

Uansett hvor uthvilt jeg er, så sliter jeg alltid med å finne tilbake til ”supergiret” igjen etter sommeren.

Ikke er jeg noen ”latmannsjente”, og jeg elsker jobben min. Det har jeg gjort i alle de år, uansett hvor jeg har jobbet. Så det er ikke arbeidshverdagen i seg selv som er problemet…

Etter andre ferier som påske, jul og vinterferie så er jeg alltid veldig klar for den travle hverdagen igjen. Gjerne med nye ferske mål og motivasjoner etter noen rolige feriedager som har gitt tid til refleksjon og perspektiv.

Så da burde vel sommerferien virkelig resultert i et hav av nye motivasjoner, mål og idéer, med så mange feriedager som den byr på?

Men neida, for meg er de første ukene i august en periode som er litt preget av følelsen av å ”måtte” motivere seg, og å finne en mening med det jeg – og vi alle – holder på med i hverdagen vår.

Bursdagen min i juli ble blant annet feiret med en varm fjelltur på Risnesnipa, Hyllestads høyeste fjelltopp, 777 moh. Her ser vi bort på den mer kjente Gygrekjeften, i andre enden av Lifjellet.

Hvorfor er det sånn?

Kanskje fordi sommeren er fullstendig time-out?

Vi har 8-9 uker der norsk arbeidsliv går i lavgir pga ferieavvikling.
Det gjør noe med oss.

Vi får tid til å nullstille oss. Vi får tidspresset og alle kravene ut av systemet.
Vi kommer litt tilbake til røttene.

Vi får tid til å kjenne etter. Hvem vi er, hva vi står for, og hva som er viktig for oss.

Og uansett hvor mye du elsker jobben din, så er det tross alt ikke jobben som er årsaken til at du er satt her til verden.
Verden har til og med gått videre uten alle de ”uerstattelige” arbeidstakerne som ligger på kirkegården.

Så etter sommeren er jeg fylt opp av litt andre tanker, energier og ambisjoner enn bare jobb. Jobb tenker jeg nemlig stort sett på 24/7 resten av året.

Utallige er de ettermiddagene ellers i året hvor jeg har løpt på fjellet og fått en forretningsidé eller løst en jobbutfordring. Utallige er alle de kveldstimene jeg gjennom resten av året bruker på å lese fagstoff og holde meg orientert om markedet.

Et paradis langt vest i havet, helt for seg selv…

Så derfor tar jeg det helt med ro, og er ikke det minste bekymret for at jeg ikke har motivasjonen helt på topp enda, eller at ikke hodet er fullt av nye idéer og konsepter for Hjerteblad eller noen av mine kunder.

Nå tar jeg til med hverdagen igjen, og stresser ikke. Kommer det noen luker og anledninger til å nyte noen ekstra soltimer, så tar jeg dem. Jeg elsker sommeren, og strekker den alltid så langt jeg kan. Sommerklær, blomster og uteliv hører også september til i min verden.

Når skolen begynner igjen, og kveldene blir mørkere, kommer også motivasjonen og alle idéene krypende. Da er også norsk arbeidsliv og samfunnet forøvrig i god gjenge igjen, og som et velsmurt maskineri drar det ene det andre med seg. Vi får opp turtallet og utover høsten og fram mot jul er det full rulle. Da er vi giret og ”på” alle mann.

Derfor tenker jeg at det er ingen grunn til bekymring for at hverken jeg – eller kanskje du – har en litt avslappet holdning akkurat nå i oppstarten.

Er du arbeidsgiver, så håper jeg du har forståelse for at mange av oss trenger litt tid etter en lang ferie for å komme ”i gjenge igjen”. (Mange av oss brukte faktisk både den første og den andre uken av ferien på å roe ned etter hektisk jobbinnspurt før ferien).

Gi rom for en ekstra kaffeprat med kollegaene om morgenen. Eller en lang lunsj på uteterrassen om værgudene stråler og det ikke er noe som brenner akkurat der og da.

Vi kommer sterkt tilbake, jeg lover!
Året har nok av arbeidstimer og lange mørke kvelder der vi gir jernet for jobben. Nå har vi vært på lading, og vi trenger bare en rolig oppvarming først. Avkoblingen om sommeren er sunt for oss, og det får vi igjen for resten av året.

De lange lyse sommerkveldene er ubetalelige…

Jeg håper du som meg har evnet å koble ut jobb og hverdagsliv i ferien?

 
God oppstart til alle!

 
Sommerhilsen fra Merete

Kommentarer