En spennende reise

Jeg er så takknemlig for at jeg la ut på min gründerreise ut i det ukjente. Ingen dag er lik, og ingen dag er på autopilot. Jeg gleder meg over all ny kompetanse jeg har tilegnet meg underveis. Tilstedeværelsen gjennom oppturer og nedturer. Og ikke minst, tilfredstillelsen ved å kjenne på den personlige utviklingen jeg har hatt ved å stadig å utfordre meg selv til å bevege meg utenfor komfortsonen.

Mye dramatikk i landskapet i ytre strøk. Slik jeg selv har kjent på både berusende høyder og mørke daler gjennom min gründerreise så langt.

Du trenger (heldigvis!) ikke å bli gründer for å kunne kjenne arbeidsglede og utvikling slik jeg beskriver det her. Gründerreisen er ofte en meget usikker og (i alle fall de første årene) økonomisk krevende levevei, så jeg skal ikke hemningsløst anbefale denne løsningen for alle og enhver.

Men det finnes uansett så mange spennende oppgaver og muligheter der ute!
Oppdrag som kan gi oss mestring, påfyll og utvikling i hverdagen, enten det er i arbeidslivet eller i fritiden.

Idrettslag som trenger frivillige, miljøforkjempere som trenger folk på barrikadene, ungdomsklubber som trenger rollemodeller som bidrar til trygghet og gode rammebetingelser, politiske parti som trenger frivillige som kjemper for verdiene de tror på, interesseorganisasjoner som trenger bidragsytere innen alle mulige tenkelige og utenkelige områder, -og mye, mye annet.

I arbeidslivet er det heller ingen grunn til å ta til takke med en jobb der du føler at du stagnerer. Det har jeg skrevet om flere ganger, bl.a. i bloggposten På tide å gjøre noe med det?

Mitt ønske er at jeg gjennom min blogg kanskje kan bidra til å inspirere deg til å ta et skritt videre, enten det nå er som gründer, som ansatt eller som privatperson. I vårt moderne velferdssamfunn er det lett for at vi går i komfortfellen. Der alt er trygt, behagelig og forutsigbart. Der den ene dagen er lik den andre, og det kanskje blir litt for mye tid og rom til å kjenne etter og gruble på det som IKKE er bra i livet vårt. Jeg har vært der selv, så jeg snakker av egen erfaring.

Tar du derimot utfordringen, enten det gjelder i arbeidsliv eller i fritid, og tar på deg en oppgave som kanskje er større enn deg selv, større enn det du tror du klarer og mestrer, så er jeg HELT sikker på at du vil overraske deg selv. Og du vil oppleve at du får så mye glede og mestringsfølelse tilbake.

Det å tørre å utfordre seg selv, å gjøre noe aktivt for å skape utvikling og vekst innen et område du brenner for, det er en belønning som ikke kan telles i penger.

Men ingenting kommer av seg selv. Det er DITT ansvar å ta tak i livet ditt, det er DITT ansvar å skape en hverdag som er mer enn bare ”hverdag”, der alt du gjør er å se fram til helger og ferier. I vår del av verden byr hver eneste dag på unike muligheter til å skape, utvikle, bidra, vokse, gi, berike, bety noe fra eller til…

Er du derimot en av dem som sitter litt på sidelinjen, enten det gjelder i arbeidslivet ditt, eller i fritiden din, og kjenner på følelsen av at ingen ser deg, eller at du ikke kan, så vil jeg bare oppfordre deg til én ting: Reis deg opp, gå ut og gjør noe med det!

Snakk med sjefen din, vær tydelig på at du ønsker nye oppgaver og nye utfordringer. Har du en noenlunde oppegående leder, så vil du utelukkende møte positivitet og anerkjennelse for et slikt budskap. Møter du derimot en skuldertrekning og ingen respons, er det på tide å gå ut og finne seg en ny jobb…

Er jobben topp, men fritiden mer så som så? Kjenn etter, hva er det som interesserer deg, hva liker du å gjøre? Kan du gjennom en fritidsaktivitet få tilførsel av noe nytt som du ikke får utviklet i jobben din? Kanskje kan et styreverv i grendalaget eller idrettslaget gi deg en helt ny erfaring som fører deg ut på en ny reise? Kanskje kan du begynne å blogge om hobbyen din, og bli en som inspirer andre til å begynne med det samme?

Der er så mange muligheter. Så mange utfordringer. Så mange gleder.

Men du må ta tak i dem selv. Ingen andre gjør det for deg. Du trenger ikke å være ekspert på noen ting. Men du må være motivert for oppgaven. Så lærer du underveis. Og vokser.

Bare spør meg. Jeg har gått den veien noen år nå, også lenge før jeg ble gründer.
Men det har ikke kommet av seg selv. Som barn, ungdom og ung voksen var jeg ikke en selvsikker person som uforbeholdent kastet meg ut i nye oppgaver.

Men jeg har etter hvert innsett at livet er så mye mer spennende og lærerikt når jeg ikke er så redd for å feile.

Og jeg har endelig tatt inn over meg at de rundt meg ikke er så opptatt av hva jeg gjør eller ikke gjør av feiltrinn. Andre mennesker bryr seg enten ikke, eller så heier de og er rause på mine vegne. Akkurat slik jeg selv møter andre mennesker som byr på seg selv, som går utenfor komfortsonen sin, som prøver og kanskje snubler litt av og til på vei mot et mål der framme. Vi er alle bare mennesker, og vi gjør så godt vi kan.

Så min oppfordring til deg i dag er; kast deg ut i det, gjør noe nytt og ikke vær redd for å snuble. Da reiser du deg bare opp igjen, og fortsetter reisen videre mot målet ditt.

Vakre Løvli, her skal jeg holde Kickoff sammen med gode samarbeidspartnere 18. mars. Faglig påfyll, inspirasjon og nettverksbygging står på programmet.

På kjøkkenet mitt her på Ivartun henger det en porselenstavle med et ordspråk som jeg fikk av mine foreldre da jeg kjøpte min første leilighet. På den står det:

Selv en reise på tusen mil begynner med et lite skritt.

Jeg har gått mange skritt siden den gang. Faktisk mange flere enn jeg både hadde drømt om og kunne forestilt meg den gang. Og forhåpentligvis har jeg enda mange, mange mil igjen på reisen.

For det er jo også reisen som er selve livet! 🙂

 

Klem fra Merete
Engasjert bedriftsrådgiver og takknemlig gründer

 

PS: Kjenner du deg igjen? Del gjerne dine “utenfor komfortsonen”-opplevelser med oss!

Kommentarer