Din siste sommer?

Om dette var din siste sommer, hvordan ville du brukt den da? Om du attpåtil fikk 1 million kroner til fritt bruk, denne din siste sommer, hvordan ville du brukt den da?

 

Vår -14 503

Hvem har vel ikke vært barn og samlet sommerfugler, humler og småkryp på syltetøyglass?

 

Jeg sitter her og filosoferer. Ute fra kjøkkenet skråles og skramles det fra fire tenåringsjenter akkompagnert av den skimrende lyden fra en mobiltelefon satt på «høyttaler». Jeg kjenner visst ikke en eneste låt fra spillelisten …

 

Jeg koser meg med lyden av de glade ungdommene som vekselvis ler, diskuterer, argumenterer, plystrer og synger. Innimellom går stemmene helt opp i fistel i sin ungdommelige iver. En visp piskes desperat rundt i en bolle. Det er kakebaking på gang. Idet en av dem åpner kjøkkendøren for å gå ut i gangen, åpnes den andre døren, den inn til stuen hvor jeg sitter, helt av seg selv. Gamle hus og gamle dører har sine lyter… Jeg har ikke hjerte til å skifte ut hverken dører eller håndtak. Eller å isolere mellom vegger som slipper all lyd igjennom. Lyden og lytene er en del av identiteten i det gamle huset her på landet.

 

052

Baking er en fast syssel på sommerens regnværsdager

 

Etter en stund siver duften av nybakt sjokoladekake inn i stuen. En av de skjønne unge tenåringene kommer inn i stuen og tilbyr meg et stykke kake. Hun er ennå våt i håret. Etter kveldsbadet nede på kaien sto de en halvtime i dusjen. Tilslutt måtte jeg rope at nå var det nok, selv en 200 liters varmtvannstank blir tom med tenåringsjenter i huset… Jeg sier selvsagt ja takk til kake, og bevilger meg et glass rødvin til den saftige og lune sjokoladekaken. Lever #detgodelivpålandet

 

13499778_10205855422695775_936922325_o

Pusen måtte pent finne seg i at nå var det min tur å få den gode plassen i kroken

 

Lyset flommer inn gjennom vinduene bak meg her jeg sitter med pc’en i fanget. Det er kveld, ute er det vått og grått. Men de nordiske sommerkveldene nå i juni er så utrolig lyse uansett, så lampene får stå urørt. De foregående kveldene har jeg satt ute (med ullpledd og myggspiral), men i kveld er det en slik kveld da det er deilig å bare sitte inne og å kjenne på den gode stuevarmen.

 

095

Alle klager over sommeren i fjor, men dette bildet tok jeg faktisk i fjor. Alden i horisonten.

 

Etter noen fantastiske solrike og sommervarme uker før skoleslutt, der vi vestlendinger ble så godt vant at vi ikke kunne forestille oss noe annet, har skoleferien startet med helt andre værguder. Yr sitt langtidsvarsel gir oss en ubarmhjertig velkomst tilbake til en normal vestlandssommer. Men så tidlig i sesongen har vi fremdeles drømmen om sydensommeren i behold. Den fantastiske sommeren for to år siden er enda friskt i minne 🙂 (Og for pessimisten – eller realisten (?) – er nok Vestlands-sommeren i fjor enda friskere i minne…)

 

Om dette så var min siste sommer, og jeg hadde en million kroner som jeg kunne bruke helt fritt, hva ville jeg da gjort?

 

055

Mormor og bestefar bygget mitt barndommens paradis, og de er en del av historien som sitter i veggene her på Ivartun.

 

JEG ville definitivt vært akkurat her jeg er.

Sommervær eller ei. Det er tusen-og-en grunner til at det valget ville vært riktig for meg. Minnene fra mine barndoms lykkelige somre i dette huset. Tilhørigheten. Mormor og bestefar. Søsken, kusiner, fettere, onkler og tanter. Samværet «på landet» som du aldri får i familiebesøkene.

 

Sommer 2014 181

Finnes det noen større barndommens sommerlykke enn å ligge på magen på en brygge og fiske?

 

Gleden over å kunne gi disse gode barndomsminnene videre til mine egne barn. Selv om deres barndomsminner selvsagt vil bli helt annerledes enn mine. Der vil likevel være en forankring til felles.

 

002

Lihesten er alltid like majestetisk og vakker, uansett vær. Her er jeg på vei opp Hesjetinden, mitt nye favorittfjell. 

 

Roen i dette landskapet. Naturen så tett innpå. Fuglenes glade kvitring. Gjøken som fremdeles gauker sitt glade «ko-ko». Vi bader selv om det regner. De vidunderlig vakre grøftekantene – markblomstene lever heldigvis fremdeles i beste velgående her på landet! Det gamle morelltreet som utrolig nok enda en sommer står stappfullt i grønne kart. Det gir lovnader om nok en juli måned der vi vil kappes med fuglene om de spisemodne sødmefylte røde fruktene. Blåbærene som er blitt blå, men enda trenger er par uker før vi fråtser i myk og varm blåbærpai med vaniljekrem.

 

Sommer 2014 150

Det gamle morelltreet svikter ikke i år heller.

 

Sommerkvelder med gode venner, bålkos, knott og grill-lukt. Nydelige magiske kvelder med solnedgang i havgapet. Stille regnværsdager med fisking og krusninger på vannet. Duggfriske morgener med joggeturer langs svingete landeveier uten å treffe en eneste bil, der spillelistene byttes ut med lyden av fuglesang, rislingen fra ospetrær og bekkesuset fra nattens regnskyll. Her er til og med ekte gode gammeldagse grusveier! (-som antagelig ikke er et like stort aktivum for de fastboende som for ivrige by-joggere…)

 

Sommer 2014 634

Landemerket Alden er stort sett alltid synlig i horisonten her i Ytre Strøk.

 

Jeg kunne fortsatt med «gode grunner-listen» i det uendelige. Opplevelser som ikke er betalt i penger.

Så om jeg visste at dette var min siste sommer, er det her på landet jeg ville valgt å være. Her hvor jeg nå er så heldig at jeg både har jobb og fritid.

Om jeg attpåtil hadde fått en million kroner, ville jeg kjøpt et lite hav av blomster til terrassen (jeg har alltid vært en blomsterelsker!), holdt en gedigen hagefest for familie og venner, og gitt resten av pengene til unge flyktninger fra Syria.

 

Alden i solnedgang

Opplevelser som ikke er betalt i penger…

 

Det er godt mulig, og mest av alt sannsynlig, at dine ønsker ville være helt annerledes enn mine om dette var din siste sommer. Kanskje du vil ut og se mer av den store verden, oppleve nye ting, bestige de høyeste fjell, bryte ut av et forhold eller synge på en scene. Jeg håper at du uansett er på rett vei. Om ikke, er sommeren en fin tid til å ta en liten time-out, reflektere, justere kursen og å sette seg noen nye mål for framtiden.

 

Inntil videre så håper jeg at både dine og mine dager på denne jord enda ikke er talt, og at vi alle sammen får en fredelig og god sommer, enten det er hjemme, på hytten eller ute i den store verden.

 

041

 

Sommervarm og takknemlig hilsen fra Merete

 

 

 

Kommentarer